14 Μαΐ 2011

Οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης των Μινκ στην ορνιθοπανίδα της λίμνης της Καστοριάς


Η σκόπιμη απελευθέρωση ή η διαφυγή αμερικάνικων μινκ (Neovison vison) από εκτροφεία όπου καλλιεργούνται για το δέρμα τους στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη.


Μινκ (Neovison vison)
Το αμερικάνικο μινκ ως εισβολέας στο ευρωπαϊκό φυσικό περιβάλλον δεν έχει φυσικούς θηρευτές που θα ελέγχουν τον πληθυσμό του ενώ ως είδος βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις του τροφικού πλέγματος των οικοσυστημάτων όπου ζει (παραποτάμια και λιμναία) επηρεάζοντας τους πληθυσμούς άλλων ζώων.

Τα μίνκ είναι δεινοί κολυμβητές.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα σε χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες σε πληθυσμούς αμφιβίων, σε αποικίες πουλιών (θαλασσοπούλια, γλαρόνια, στρουθιόμορφα κ.ά.), θηλαστικά είναι σοβαρότατες. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανταγωνισμού του ξενικού αυτού είδους με τοπικά είδη κάποια από τα οποία είναι προστατευόμενα (βίδρα).
Στη λίμνη της Καστοριάς τα μινκ που απελευθερώθηκαν έκαναν την εμφάνιση τους μέσα σε λίγες μέρες. Πολλά από αυτά δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν (τα περισσότερα σκοτώθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα) μερικά όμως επιβίωσαν και τα βλέπουμε ακόμα σε διάφορα σημεία της λίμνης.
Η αποικία τον Απρίλη του 2007
Τα πρώτα συμπτώματα από την παρουσία τους στο οικοσύστημα της περιοχής φάνηκαν με την μετακίνηση των Λαγγόνων (Palacrocorax pygmeus) από τους θάμνους στους οποίους κούρνιαζαν το βράδυ στα απέναντι λευκάδια στην παραλία της Λεωφόρου των Κύκνων προκειμένου να προστατευθούν από τις επιθέσεις των μινκ. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα συνεχίστηκε και κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Η αποικία τον Μάη του 2010
Στις αρχές του Απρίλη οι Λαγγόνες στην γνωστή αποικία στη Λ. Κύκνων άρχισαν τις προετοιμασίες για την νέα αναπαραγωγική περίοδο . Οι πρώτες φωλιές είχαν ετοιμαστεί και κάποια πουλιά είχαν καθίσει στις φωλιές ενώ κάποια άλλα ακόμη έφερναν κλαδιά για το στήσιμο της φωλιάς τους.

Απρίλης 2011 οι πρώτες φωλιές.
Από τις πρώτες παρατηρήσεις φάνηκε ότι ο αριθμός των φωλιών στην συγκεκριμένη αποικία θα ήταν μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά ( τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός είχε αυξητικές τάσεις με αποκορύφωμα την περίοδο του 2010 όπου αναπαράχθηκαν 140 ζευγάρια) τελικά μόνο 20 ζευγάρια έκαναν φωλιές .Δυστυχώς όμως και αυτά τις εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα να καταστραφεί μία από τις σημαντικότερες αναπαραγωγικές αποικίες (η μοναδική στον κόσμο μέσα σε κατοικημένη περιοχή) για την Λαγγόνα (Palacrocorax pygmeus) ένα είδος το οποίο θεωρείται σπάνιο και έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενο.
Την περίοδο που έγινε η απελευθέρωση των Μινκ στην Καστοριά Σεπτέμβρης 2010 το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών που εδρεύει στα Βασιλικά Θεσ/νίκης και η εταιρία προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς είχαν καταθέσει στην τότε Ν.Α. Καστοριάς πρόταση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τίτλο << Παρακολούθηση των επιπτώσεων και επανασύλληψη αμερικάνικων μινκ (βιζόν) που απελευθερώθηκαν ή διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον στον Νομό Καστοριάς>> .
Δυστυχώς η Ν.Α. Καστοριάς αδιαφόρησε .


Η αποικία στις 14-5-2011 χωρίς φωλιές.


1 σχόλιο:

biologion είπε...

Πολύ στενάχωρο το νέο. Δυστυχώς η επιβεβαίωση των συνεπειών της απελευθέρωσης των μινκ έγινε. Η στενομυαλιά αυτών που το έπραξαν είναι τρομερή.