25 Οκτ 2009

Δακτυλίωση Κύκνων (Cygnus olor)


Αγαπητοί φίλοι,

Με τον ερχομό του χειμώνα είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αρχίσουν να ‘ρχονται υδρόβια πουλιά από τον βορά ή τα βορειοανατολικά. Μεταξύ αυτών και κύκνοι. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου αρχίσαμε μια έρευνα για τους κύκνους προσπαθώντας να μάθουμε, μεταξύ των άλλων, από πού μας έρχονται. Για το σκοπό αυτό πιάνουμε κύκνους και τοποθετούμε πλαστικό περιλαίμιο μ’ έναν κωδικό (μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο) καθώς και μεταλλικό δακτυλίδι στο πόδι. Σε τρεις από αυτούς, στο Δέλτα Έβρου, τοποθετήσαμε και δορυφορικό πομπό. Από τις ελάχιστες επανευρέσεις δακτυλιωμένων κύκνων στην Ελλάδα φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας έρχονται από την Ουκρανία (επανευρέσεις έχουμε επίσης από Πολωνία και Ουγγαρία). Για να το επιβεβαιώσουμε, τον περασμένο Αύγουστο, μια αποστολή από έλληνες, βέλγους και ουκρανούς ορνιθολόγους πήγαμε στις εκβολές του Δνείπερου, στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου χιλιάδες κύκνοι κάνουν πτερόρροια και είναι (σχετικά) εύκολο να τους πιάσει κανείς. Δακτυλιώσαμε συνολικά 155 πουλιά ελπίζοντας να τους ξανασυναντήσει κάποιος για να μάθουμε τη διαδρομή που ακολουθούν (αλλά και πολλά άλλα σχετικά με τη ζωή τους). Εκτιμούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα ‘ρθουν στην Ελλάδα.

Για τον ίδιο λόγο δακτυλιώνουμε κύκνους στη λίμνη Καστοριάς. Παρά το ότι αρχικά πιστεύαμε ότι οι κύκνοι στην Καστοριά είναι μόνιμοι, φαίνεται ότι διαψευστήκαμε μιας και πολλοί από αυτούς δεν είναι (αυτό μόνο με τα περιλαίμια είναι δυνατό να διαπιστωθεί). Αρκετοί από αυτούς που δακτυλιώσαμε τον περασμένο χειμώνα έφυγαν (δεν ξέρουμε που – πιθανόν κάπου για να αλλάξουν πτέρωμα-). Φέτος αρχίσαμε ξανά να δακτυλιώνουμε κύκνους στην Καστοριά με έμφαση στα νεαρά άτομα (αυτά που γεννήθηκαν το 2009) για να δούμε τις μετακινήσεις τους (τα περισσότερα ξεχειμωνιάζουν αλλού – δεν ξέρουμε που-).


Επίσης, πλαστικά περιλαίμια (και δακτυλίδια) τοποθετήσαμε σε κύκνους που απελευθερώθηκαν μετά από περίθαλψη στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και στην ΑΝΙΜΑ.

Γι αυτό, παρακαλώ, όταν παρατηρείτε κύκνους ρίξτε μια δεύτερη ματιά στο λαιμό (στη βάση) μήπως έχουν περιλαίμιο. Αν έχουν, προσπαθήστε να διαβάσετε τον κωδικό και ενημερώστε μας (εμένα ή και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου). Ενημερώστε μας ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να διαβάσετε τον κωδικό.


Παρακαλώ προωθείστε το μήνυμα σε όποιον νομίζετε ότι τον ενδιαφέρει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σάββας Καζαντζίδης

ΥΓ. Νοιώθω έντονα την ανάγκη να συμπληρώσω ότι η συνεργασία με τα δύο Κέντρα Περίθαλψης είναι πραγματικά μια πολύ συγκινητική εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς μιας και από την πρώτη στιγμή νοιώθεις το μεράκι, το νοιάξιμο των ανθρώπων της περίθαλψης για τα ζώα που έχουν στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: