Τον περασμένο Μάρτιο στο Δέλτα Έβρου ερευνητές από τον Φορέα διαχείρισης δέλτα Έβρου, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου δακτυλιώσανε με μεταλλικά δακτυλίδια Βουβόκυκνους (Cygnus olor) και τοποθετήσανε στο λαιμό τους ένα λευκό πλαστικό περιλαίμιο με μαύρα γράμματα. Τον ίδιο μήνα σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ απελευθερώσανε στο Δέλτα Έβρου τρεις Βουβόκυκνους αφού τοποθετήσανε και σε αυτούς πλαστικά περιλαίμια.
Σκοπός αυτής της δράσης είναι να δούνε τις μετακινήσεις αυτών των πουλιών, να εντοπίσουνε από πού μας έρχονται το χειμώνα και που πηγαίνουν την άνοιξη. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο πληθυσμός που μετακινείται μεταξύ των Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας είναι διαφορετικός από αυτόν που μετακινείται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ,από τις βορειοανατολικές χώρες προς τις βορειοδυτικές. Όμως, αν και οι κύκνοι στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουν μελετηθεί αρκετά, γι αυτούς της περιοχής μας ξέρουμε ελάχιστα. Τα γεγονότα με τη γρίπη των πτηνών έδειξαν ότι οι γνώσεις μας για τις μετακινήσεις του πληθυσμού της Μαύρης θάλασσας - ανατολικής Μεσογείου είναι περιορισμένες. Αυτό το κενό θα επιχειρήσουνε να καλύψουμε με το πρόγραμμα αυτό.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι κύκνοι που διαχειμάζουν στην Ελλάδα έρχονται από την Ουκρανία. Οι βέλγοι συνεργάτες μας πήγαν λοιπόν στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι και δακτυλίωσαν καμιά 60ριά Βουβόκυκνους τοποθετώντας τους επίσης λευκά πλαστικά περιλαίμια.
Η συμβολή των παρατηρητών πουλιών στην επανεύρεση των κύκνων (και συνεπώς στην επιτυχία του προγράμματος) είναι καθοριστική. Γι αυτό, παρακαλώ, όταν βλέπετε κύκνους προσπαθήστε να εντοπίσετε αν έχουν περιλαίμιο. Αν δείτε ότι έχουν, προσπαθήσετε να διαβάσετε τον κωδικό. Σημειώστε αυτόν τον κωδικό, την τοποθεσία παρατήρησης, την ημερομηνία, την κατάσταση του πουλιού και οτιδήποτε επιπλέον κρίνετε ενδιαφέρον ή αξιοσημείωτο και στη συνέχεια ενημερώστε το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (takr@aegean.gr) ή το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου (e.makrigianni@evros-delta.gr) ή τον Σάββα Καζαντζίδη (savkaz@fri.gr). Μην ξεχάσετε να δώσετε τη δική σας διεύθυνση για να σας αποσταλεί το ιστορικό του πουλιού που βρήκατε.
Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου