27 Φεβ 2011

Βαλτόπαπαπια (Aythya nyroca)


H Βαλτόπαπια (Aythia nyroca) είναι μία σχετικά μικρή πάπια που ανήκει στις λεγόμενες βουτόπαπιες, καθώς συνηθίζει να βουτά για να βρει την τροφή της (προνύμφες εντόμων, καρκινοειδή, μαλάκια αλλά και υδρόβια φυτά). Είναι από τις λιγότερο φανταχτερές πάπιες, με ομοιόχρωμη σκούρη κοκκινο-καστανή εμφάνιση και έχει σαν μοναδική εξαίρεση το λευκό πίσω μέρος του σώματος και την ουρά. Όταν πετάει, διακρίνεται ένα λευκό μπάλωμα στην κοιλιά και μία πλατιά λευκή ράβδωση στις φτερούγες. Τα δύο φύλλα είναι σχετικά όμοια, αν και το αρσενικό ξεχωρίζει από τον λίγο πιο ζωηρό χρωματισμό και το λευκό μάτι.
Το είδος προτιμάει τα ήσυχα μέρη των υγροτόπων με πλούσια υδρόβια βλάστηση και κυρίως τους εκτεταμένους καλαμιώνες που διακόπτονται από διάσπαρτα τμήματα ανοιχτού νερού.  Συνήθως την βλέπουμε για λίγο, είτε να κάθεται στη άκρη των καλαμιώνων είτε να πετάει . Κατά τη μετανάστευση και το χειμώνα μπορεί να βρεθεί για μικρά χρονικά διαστήματα και σε πιο ανοιχτά νερά, σε κοπαδάκια.


Είναι ένα από τα πέντε είδη για τα οποία η λίμνη της Καστοριάς έχει χαρακτηρισθεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά. Τα υπόλοιπα είναι η Λαγγόνα, ο Αργυροπελεκάνος, ο Χηνοπρίστης και ο Κρυπτοτσικνιάς.
Την έβλεπα συνήθως με τα κιάλια  από μακριά χωρίς ποτέ να καταφέρω να την φωτογραφίσω.
Αυτή τη φορά και ενώ έκανα καταγραφή των Κύκνων στο λιμανάκι της βόρειας παραλίας την είδα να τρέφεται μαζί με  Γκισάρια και Φαλαρίδες. Ήταν η πρώτη μου κοντινή επαφή με το συγκεκριμένο είδος.


13 Φεβ 2011

Καμαρώστε τους "λεβέντες".



Την Παρασκευή που πέρασε βρέθηκα με παρέα σε  ένα καφενείο σε κάποιο χωριό του νομού Καστοριάς στο οποίο υπήρχαν πολλές φωτογραφίες από την ζωή του χωριού  από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Σε μια γωνιά καθώς περιεργαζόμουν τις φωτογραφίες είδα και αυτή με τους δύο κυνηγούς να καμαρώνουν για το μεγάλο τους κατόρθωμα. 
Είχαν σκοτώσει κατά δήλωση τους 600 πουλιά.
Έχω ακούσει πολλές φορές από κυνηγούς να λένε ότι το κυνήγι είναι άθλημα έχω όμως μια απορία, σε ένα άθλημα πάντα υπάρχει και κάποιος αντίπαλος, στην συγκεκριμένη φωτογραφία εγώ δεν μπορώ να διακρίνω τον αντίπαλο το μόνο που βλέπω είναι μικρά νεκρά αθώα πουλιά.
Αν κάποιοι αυτό το λένε άθλημα εγώ μόνο σφαγή μπορώ να το ονομάσω.

3 Φεβ 2011

Αυτό συμβαίνει όταν πετάμε σκουπίδια και πλαστικά στο περιβάλλον

Γκισάρι με πλαστικό στο στόμα

 Αυτό συμβαίνει όταν πετάμε σκουπίδια και πλαστικά στα ποτάμια στις λίμνες στη θάλασσα και γενικά στο περιβάλλον.
Τα πουλιά και τα ζώα μπερδεύονται  νομίζουν ότι είναι τροφή και τα καταπίνουν.

 
Οι φωτογραφίες με το Γκισάρι είναι τραβηγμένες στη λίμνη της Καστοριάς στην βόρεια παραλία.



Αυτές οι φωτογραφίες των νεκρών άλμπατρος τραβήχθηκαν στην κεντρική ατόλη στη μέση του Βόρειου Ειρηνικού. Η ατόλη είναι μια στενή λωρίδα άμμου, ένα κοραλλιογενές νησάκι. Εκεί τα άλμπατρος φτιάχνουν τις φωλιές τους και ταΐζουν τα μικρά τους, έως ότου αυτά γίνουν ικανά να πετάξουν και να αναζητήσουν μόνα τους τροφή.



Τα ενήλικα άλμπατρος ταΐζουν τα μικρά τους με ανθρώπινα σκουπίδια, με πλαστικά καπάκια και οτιδήποτε τους μοιάζει ότι είναι τροφή, ενώ δεν είναι. Τα μικρά μεγαλώνοντας πεθαίνουν από ασιτία, από πνιγμό και από τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στο στομάχι τους από τα σκουπίδια που έχουν φάει. Κάθε δεκαετία, εκατοντάδες πουλιά πεθαίνουν εξαιτίας της μόλυνσης των ωκεανών.

 

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2009 αποτυπώνουν αυτή την κατάσταση. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι καθώς το κουφάρι των πτηνών αποσυντίθεται, το μόνο που μένει αναλλοίωτο είναι τα σκουπίδια που έχουν καταναλώσει.