26 Ιαν 2009

Νανόγλαρος (Larus minutus)

Το σαββατοκύριακο και ενώ γινόταν άλλη μια προσπάθεια δακτυλίωσης Κύκνων (Cygnus olor) στην λίμνη της Καστοριάς παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ένας Νανόγλαρος (Larus minutus) σχεδόν δίπλα μας.
Είναι ο πιο μικρός γλάρος , έχει μήκος 24 εκατοστά. Περνάει από την πατρίδα μας τον Χειμώνα και στη μετανάστευση. Διαχειμάζει στη Δ. Ευρώπη και στη Μεσόγειο κυρίως ανοιχτά στο πέλαγος , λιγότεροι στις ακτές, περαστικός σε λίμνες και λιμνοθάλασσες .
Τσιμπολογά τροφή από την επιφάνεια , κυνηγά έντομα στο αέρα . Αναπαράγεται σε έλη γλυκού νερού

19 Ιαν 2009

Λευκοσουσουράδα (Motacilla alba)

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ψαράς στη λίμνη της Καστοριάς τι μπορεί να συμβεί όταν πετούσε στην άκρη της λίμνης ένα μικρό άχρηστο κομμάτι πετονιάς.


Την Κυριακή το πρωί έξω από το σπίτι μου στην παραλία ενώ προσπαθούσα να φωτογραφίσω την Λευκοσουσουράδα της φωτογραφίας παρατήρησα ότι έκανε παράξενες κινήσεις με το πόδι και το ράμφος ταυτόχρονα. Τι είχε συμβεί; στο δεξί της πόδι είχε μπλεχτεί ένα κομμάτι πετονιάς και το πουλί προσπαθούσε να το βγάλει .

Προσπάθησα να το πιάσω για να βγάλω την πετονιά αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο.

Δυστυχώς αυτά θα συμβαίνουν αν συνεχίσουμε να πετάμε απερίσκεπτα στη φύση ότι μας είναι άχρηστο.

15 Ιαν 2009

Αγριόκυκνος (Cygnus cygnus) στην λίμνη της Καστοριάς

Στίς 13-1-09 παρατηρήθηκε στην Λ. Κύκνων στην λίμνη της Καστοριάς ένας Αγριόκυκνος (Cygnus cygnus).

Μοιάζει πολύ με τον Βουβόκυκνο (Cygnus olor) αλλά ο Αγριόκυκνος (Cygnus cygnus) είναι πολύ πιο σπάνιος στην Ελλάδα.Αναπαράγεται πολύ βόρεια στην τούντρα τη οποία εγκαταλείπει το χειμώνα για να φτάσει μέχρι την χώρα μας. Άν και από μακριά φαίνεται όμοιος με τον Βουβόκυκνο , ξεχωρίζει από αυτόν κυρίως από το λαιμό του που τον κρατά στητό και δεν τον λυγίζει όπως ο Βουβόκυκνος. Από κοντά μπορούμε να τον διακρίνουμε από το μεγάλο κίτρινο τριγωνικό σχέδιο στη βάση του μαύρου ράμφους του.